Иран: Нећемо им дати ни кап нафте

Техеран – Ирански парламент ће следеће недеље размотрити план закона забране извоза нафте у Европу, као одговор на ембарго Европске уније Техерану. Комисија за енергију у парламенту „завршава план прекида извоза нафте у Европу“, рекао је портпарол те комисије, Емад Хосеин. План би следеће недеље требао бити предложен у парламенту, а ако га тамо прихвате, влада ће зауставити продају нафте Европљанима пре примене европских санкција, прецизирао је Хосеин.

„Ако закон буде изгласан, земље које су се обрушиле на иранску нафту неће добити ни кап“, упозорио је један посланик комисије за енергију, преносе медији. Он је упозорио да ће то изазвати повишење курса па ће Европљани скупље плаћати нафту.

Међутим, Ројтерс пише да ће током 2012. свет имати више, а не мање нафте чак и ако Европа уведе ембарго Ирану.

Европи неће бити тешко да нађе нове добављаче јер ће количина сирове нафте из Саудијске Арабије, Ирака и Либије премашити мањак из Ирана. Само те три земље требале би на дан произвести додатни милион барела сирове нафте, а то је можда двострука количина од досадашњег иранског извоза за Европску унију, пише агенција.

Стручњаци верују да ће нафте испрва бити више у Азији, а затим иу свету и да ће то изазвати пад цена.

Саудијска Арабија прва је светска извозница нафте с производњом до 10 милиона барела на дан. Обећала је на лето производити пола милиона барела на дан више. Ирак тежи повећати извоз своје сирове нафте за 400.000 барела на дан до марта пошто је у јануару прорадио нови нафтни терминал у Персијском заливу. Тиме би Ирак требао на дан производити око 2,5 милиона барела. Након свргавања режима Моамера Гадафија и грађанског рата прошле године Либија је обновила своју пуну производњу и већ овај месец повећала је извоз за 800.000 барела, а намерава да га повећа за још пола милиона у трећем тромесечју.

„Тржиште нафте требало би овог лета бити врло добро снабдевено, чак и боље него сада“, предвиђа Самуел Цисзук из КБЦ Енерги Ецономицс за подручје Блиског истока и Северне Африке и додаје: „Количине из Ирака знатно ће се повећати, Либија се опоравља, а Саудијска Арабија повећаном производњом надокнадиће губитке из Ирана“.

Купци иранске нафте, највише они у Азији, не желе се придружити санкцијама западних земаља. Кина и Индија заједно би могле увозити више иранске нафте одобри ли им Техеран знатан попуст.

„Све у свему, бројке показују да се снабдевање са Блиског истока и Северне Африке побољшава“, рекао је за Ројтерс берзански мешетар за нафту из велике америчке банке.Слика

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment